Dünya

Türkiye kuru üzüm üretiminde açık ara dünya lideri

İZMİR (İGFA) – Kuru üzüm üretimi ve ihracatında açık orta dünya lideri olan Türkiye’nin 2022/23 dönemi 1 Eylül 2022’de başladı. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 110 ülkeye ulaşarak 426 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kuru üzüm ihracatı ise tedbir bazında yüzde 2 artışla 251 bin tona ulaştı.

Toplantıda Türkiye, dünyadaki 1 milyon 90 bin ton çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 22’sini, 246 bin 346 ton üretimle tek başına üreteceğini açıkladı. Üzüm verimi 2022 rekoltesine göre yüzde 23 azaldı.

ABD 200 bin 274 ton üretimle ikinci sırada yer alırken, Çin 190 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimiyle üçüncü sırada yer alıyor. Hindistan 145 bin ton, İran 95 bin ton, Şili 60 bin ton, Güney Afrika 60 bin ton, Arjantin 35 bin 500 ton, Özbekistan 20 bin ton, Avustralya 7 bin 759 ton kuru üzüm üretimi öngörüyor.

Çekirdeksiz kuru üzüm üreten ülkeler; Türkiye, 2023 yılında dünyaya 486 bin 926 ton kuru üzüm ihraç etmeyi hedeflerken; 236 bin 346 ton kuru üzüm ihracatıyla dünya ihracatından tek başına yüzde 48 pay almayı hedeflediğini ortaya koydu.

KURU ÜZÜM FOLUMU DÜNYA KURU MEYVE PAZARINDA YÜZDE 25’E YAKIN PAZAR PAYI İLE ÖNEMLİ BİR PAYI SAHİPTİR

Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üreten Ülkeler Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, “Dünya kuru meyve pazarının 11 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Kuru üzüm sektörü dünya kuru meyve pazarında yaklaşık yüzde 25’lik pazar payı ile önemli bir paya sahiptir. Son birkaç yıla küresel Kovid-19 krizi, Rusya-Ukrayna’daki çatışmalar ve çeşitli ekonomik sorunlar da dahil olmak üzere bir dizi zorluk damgasını vurdu. Bu gelişmeler karşısında uyum sağlamak ve ayakta kalabilmek için büyük çaba harcamak zorunda kaldık. “Şubemizin geleceğini şekillendirecek olan 63. Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üreten Ülkeler Konferansı’nda Arjantin, Avustralya, Şili, Güney Afrika, Türkiye ve ABD’den temsilcilerimizle detaylı istişare yapma fırsatı bulduk.” söz konusu.

ÜZÜM ÜRETİMİ AZALDI

EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Mehmet Ali Işık, “Ürün büyükse stoğu birlikte yönetmemiz gerekiyor. Emniyet stoğu olarak bulundurulmalıdır. Tüketicilere daha istikrarlı bir ürün sunmamız gerekiyor. ABD üretim ülkesi olduğu için çok az ürün satabiliyoruz. Üzüm kıt olunca fiyatları artıyor. Bu durum tüketiciyi olumsuz etkiliyor ve üzüm tüketimi azalıyor. Biz stoklarımızı onlara gönderebiliyoruz, üretici kooperatifleri de stokları kendileri piyasaya sürebiliyorlar. Fiyat dalgalanmalarında üzüm tüketimini azaltmak temel hedefimiz olmalıdır. Birleşmiş Milletler (BM) birçok yardım sağlıyor. Yardımlar çok olunca BM aracılığıyla üzüm tüketmeyen ülkelere üzümü tanıtmamız gerekiyor. Üzüm üretimimiz azaldı. Geçen yıldan önemli miktarda stok transfer etmemize rağmen azalma oldu. Ancak yüksek verimin faydasını gördük. “Üzüm üretimini arttırıp stoklarımızla yönetirsek daha istikrarlı bir üretici tabanı oluşturmuş oluruz.” söz konusu.

haber-muratli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu