Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem bir çoğumuzu etkiledi. Beyin sarsıntısı fobisi olan bireyler tetiklenirken, tahminen birçok kişide deprem fobisi gelişmiştir. Sizler için Uzman Psikolog Arzum Gülsar’a deprem fobisini sorduk. Deprem fobisinin ne olduğunu ve bununla nasıl baş edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız işte detaylar aşağıda ?
Her deprem fobisi olan kişi gerçek bir beyin sarsıntısı geçirmiştir diye bir kural yoktur. Deprem eğilimli bir ülkede yaşamak veya bir deprem haberine maruz kalmak, sismofobi geliştirmemize eşit derecede katkıda bulunabilir.
Sismofobiden muzdarip olanlar, genellikle bilinmeyenin dehşetinin bu fobinin zayıflatıcı doğasının altını çizdiğini göreceklerdir.
Deprem fobisi belirtileri şu şekildedir;
Sismofobi nasıl kontrol altına alınabilir?
Böyle bir tepki, genellikle otomatik olduğu için doğal olarak bireylerin kontrolünün ötesindedir. Bize ‘bir deprem daha olabilir, kendinizi ve size ait olanı koruyun’ mesajını güçlü bir şekilde verebilir.
Sismofobi ile nasıl başa çıkılır?
Semptomlar devam ederse, korkmuş kişiler fobiyle daha iyi başa çıkmak için aşağıdaki stratejilerden bazılarını deneyebilir;
Yetişkinlerde, yeni fobilerin yaklaşık %80’i, uygun tedavi olmaksızın geçmeyen kronik (uzun vadeli) durumlar haline gelir.
Deprem fobisi ile başa çıkmak için davranışsal bilişsel terapiden yararlanma
TCMB’de niyetlerinizi, duygularınızı ve fiziksel belirtilerinizi, korktuğunuz şeyle karşılaştığınızda nasıl tepki verdiğinizi tartışmak faydalıdır.
Bu tür maruz bırakma terapisi, kişinin kederiyle başa çıkmasına ve sağlıklı beceriler geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Sismofobi mi yoksa travma mı?
Ancak, birinci elden travma yaşadıysanız veya ikincil travma veya kurban suçluluğu gibi belirtiler yaşıyorsanız, belirtileriniz Travma Sonrası Gerilim Bozukluğu (TSSB) ile uyumlu olabilir.
Yukarıdaki başa çıkma sistemleri ne kadar uygunsa, ihtiyaçlarınıza yönelik tedavinin ilaç ve zihinsel terapi kombinasyonunu içermesi gerekebilir.