Dünyanın İlk “Etik” Otonom Araç Yazılımı Geliştirildi
Tesla sayesinde her geçen gün daha fazla ilgi gören otonom araçlar, artık Mercedes-Benz, BMW, Audi ve daha birçok otomobil üreticisinin değerli projelerinden biri haline geldi. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Tesla’nın 2016 yılında paylaştığı 3. seviye otonom sürüş teknolojisine ait görsel gösterilmişti. sahte olduğu iddia edilen . Ayrıca Mercedes-Benz’de dünyanın ilk seviye 3 otonom sürüş sistemitanıtmıştı.
Tüm bu otonom araç yarışının ortasında, Münih Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, otonom araçların en büyük sorunlarından birini tartıştı. etik otonom araç yazılımı gelişmiş. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor?
Trafikte herkesin güvenliği düşünülecek
Şu anda piyasada bulunan birçok otonom araçta, güvenlik önceliği sahibine aittir. Örnek vermemiz gerekirse dar bir yolda seyir halindeyken bir yaya yola fırladığında otonom araç yayaya çarpmamaya çalışıyor ama Birincil amaç sürücünün güvenliği olduğu için yayayı kurtarmak için bile yoldan çekilmez. . Bu nedenle AB otonom araç uzmanları komitesi, şu anda piyasada bulunan tüm otonom araç yazılımlarının güncellenmesi gerektiğini savunuyor.
Öte yandan Münih Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ise AB kurulunun ilk 20 önerisine harfiyen uyuyor, kendi başlarına araç kullanırken her türlü tehlikeyi göz önünde bulunduruyor ve güvenliğin yanı sıra sürücü, trafikteki diğer araçların ve yayaların güvenliğini de sağlarlar. eşit derecede sevecen otonom sürüş yazılımı geliştirdiklerini duyurdu. Yaklaşık 2.000 değişken senaryonun test edildiği yazılımın, her seferinde tüm faktörlere en az zarar verecek şekilde müdahale ettiği belirtiliyor.
Ayrıca bu yazılım ABD, Çin ve Avrupa’daki birçok ülkenin kullanıcılarını hareket halindeyken öğrenir ve Uygun durumlara uyum sağlayabilen . Üstelik bu yazılım tamamen açık kaynak . Yani BMW, Mercedes-Benz ve hatta Tesla bu sistemi kendi sistemlerine entegre edebiliyor.
Elbette bu yazılım kendi başına bir otonom sürüş sistemi değil. Bu yazılımı otonom araçlar için bir kural kitabı olarak tanımlayabiliriz. Projenin kaynak kodlarını incelemek isterseniz, burada bulunanProjenin GitHub sayfasına link üzerinden ulaşabilirsiniz.